top of page

Boney James - Contact


Contact. Ha maradunk a szimbólumoknál, akkor bátran kijelenthetjük, hogy a kontaktus egy igen fontos dolog az alkotó és a kedves hallgató között. Viszont jelen esetben mintha a jelzés erőssége gyenge lenne vagy a zenei nyelvezet nem túl megnyerő, ezt nem tudom eldönteni, lényeg, hogy Boney James legújabb lemeze - finoman szólva - nem hozott lázba.


Pedig jól indul az első dal, de a kezdeti lendület alábbhagy a téma prezentálásánál, nyilvánvalóan Boney James védjegye a puha szaxofonjáték, ami számomra inkább zavaró, mintsem megnyerő. Ahogyan forog tovább a lemez, azon töprengek, hogy mennyire direkt az a zenei "terep", amin Boney James lépked, ugyanis a dalok és az előadás módja nélkülözi az igazi karaktert és ízt, amitől a hallgató - véleményem szerint - elégedett lesz.

Ezért jelen esetben eltekintek a részletes elemzéstől, hiszen mindegyik dal nagyon egyforma és csak az énekek hoznak némi változatosságot az amúgy eléggé sablonos megközelítésű szerzeményeknek. Pedig van pár ígéretesnek tűnő dal, amiket szívesen meghallgatnék egy "dögösebb" szaxofonjátékkal - például, ahogyan Eric Darius csinálja - de Boney James csak kitölti a sorvégeket, komoly mondanivalót nem érzek.


Azonban, kissé globálisan hallgatva a lemezt, érzek valami mást is, amellett, hogy ezúttal nem nyűgözött le a művész:

Könnyedén tapasztalható, hogy a smooth jazzben is van valamifajta válság, gondoljunk csak arra, hogy az alapvetően közkedvelt, rádiós műfajból, az elmúlt években inkább "megtűrt" kategória lett, a műfaj hazájában, az Egyesült Államokban sorra vették le a smooth jazz műsorokat az elmúlt években.

Ezután jöttek a különböző kreatív ötletek, az all-star csapatok és lemezek, valamint a nagy, élő koncert show-k, hiszen a jelek azt mutatják a mai napig, hogy az emberek mégis szeretik ez a fajta zenét. Azonban úgy tűnik, az R'n'B térhódításával bizonyos bástyák ledőlnek, mások átalakulnak. Ebben a kontextusban kérdés, hogy az alapvetően instrumentális - smooth jazz - műfajt megmentik-e az énekes dalok, illetve az R'n'B "beépítése"? A kérdés természetesen költői.


Boney James-re visszatérve, remélem hamarosan találkozhatunk vele, csak egy más szintű zenei "kapcsolásban".


Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page