top of page

Fourplay - Esprit De Four


Fourplay. Egy olyan zenei brandről lesz most szó, ami igen ritka és egyedülálló színfoltja napjaink jazz zenéjének. 4 világsztár (Bob James, Chuck Loeb, Nathan East és Harvey Mason Sr.) játszik egy csapatban, ami önmagában is figyelemre méltó, nem beszélve arról a kifinomult stílusról, ami a kezdetek óta (1991) jellemzi a supergroup munkásságát.


Esprit De Four. Sorrendben a 12. nagylemezt tartom a kezemben, a borító a quartet tökéletes egységéről árulkodik, miközben a belső oldalakról megtudom, hogy a lemez egy ajánlás a 2011-es japán földrengés és cunami túlélőinek. A tartalomból pedig egy egy csipetnyi hangulat maradt az előző (Let's Touch The Sky) nagylemezről, nevezetesen a kezdő dalban (December Dream), azonban egy erőteljes groove (Firefly) feloldja ezt a kellemesen nyugodt érzést és új irányt ad a lemez többi részének is. A "Venus" ismét egy lassabb dal, a klasszikus gitár és a téma jellege miatt némileg latinosabb és egyben mintha egy jazz standard lenne, ez mindenképpen erény. A "Sonnymoon" harmóniaköre hirtelen az ismert "Sunny"- t juttatja eszembe (hamár a standerdeknél tartunk), ami viszont valamiért nem fogott meg. Majd következik a fent említett ajánlás, a "Put Our Hearts Together" instrumentális verziója hallgható, ami a lemezen vokális verzióban is megtalálható (ezzel zárul a lemez), az ismert japán énekesnő Seiko Matsuda vendégszereplésével. Az énekhang a férficsapaton belül sem szokatlan, Nathan East énekli az "All I Wanna Do"-t, majd egy igazi gitárcentrikus szerzemény (Logic Of Love) hallható. Ez, illetve a soron következő "Esprit De Four" számomra a lemez esszenciája. Előbbi egy kiválóan sikerült dal, fülbemászó témával, utóbbi pedig összefoglalja azt a pozitív energiát, ami az egész hangzóanyagot áthatja. A filmszerűség eddig sem állt messze a Fourplay-től, a "Sugoi" erre egy jó példa, a dalt Bob James jegyzi, jól hallhatóan, "Angela-s" világ (a Taxi zenéje) köszön vissza pár perc erejéig.


Azt hiszem a Fourplay ezúttal sem lepett meg, de mindez teljes mértékben pozitív. Kevés, ilyen formáció van a világban, remélem még sok lemezt hallhatunk tőlük.

Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page