top of page

Dave Koz - Live at Blue Note Tokyo


Vannak lemezek, amik meglepik az embert, Dave Koz legújabbja pont ilyen. Nem azért, mert tartalmilag valami szokatlant kapunk, hanem azért, mert a smooth jazz stílusban - furcsa módon - relativ ritka az élő lemezek aránya a stúdió korongokhoz képest. Másfelől pedig ennek az anyagnak nem volt előzetes promóciója, egyszerűen csak "jött" és megjelent, ami azért is érdekes, mert egyből Grammy-díj jelölés járt érte.


A hallgatás első másodperceiben megismerkedek a hangzással, ami szintén valamennyire szokatlan, azonban mégis erős. Első dalként a "What You Leave Behind" csendül fel, ami Koz legutóbbi lemezén a 2009-ben elhunyt Wayman Tisdale emlékének szól, jelen anyag esetében pedig a 2011-es japán szökőár áldozatainak és túlélőinek. Majd ezután több, mint 1 óra "Best Of" műsor következik, melyben Koz mérnöki pontossággal építi fel a műsort, egy pillanatig sem hagyva unalmas perceket a nézőknek és a hallgatóknak, megcáfolva a gyakran hallható kritikát a smooth jazz műfajjal kapcsolatban, show-ként mutatva be több, mint az elmúlt 20 év "termését". Főként a legjobb lemezekről kerülnek sorra elő a dalok: az 1999-es The Dance, a 2003-as Saxophonic és a legutóbbi (2011-es) Hello Tomorrow slágereit hallhatjuk, de előszeretettel vesz elő egy-egy klasszikust is a korábbi időszakokból. A koncert alatt a dalok kompaktsága mellett kiderül, hogy Dave Koz nagyon jól szaxofonozik, egyaránt jellegzetes játékmóddal és sounddal rendelkezik, szoprán, alt és tenorszaxofonon egyaránt, illetve a kísérő zenekar is kiváló zenészekből áll, elég csak Randy Jacobst vagy Brian Simpsonst említenem.


Hamar eltelt a lemez hallgatásával töltött idő, 20 év szép idő, Dave Koz karrierje pedig impozáns, úgy tűnik, hogy lassan beérik a Grammy-díj is.

Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page