top of page

Temesi Berci - On Time


Jól indul a hétvége, hiszen újra magyar korongról számolhatok be a Jazzma olvasóinak, méghozzá egy kiváló basszusgitáros, Temesi Berci debütáló lemezéről lesz szó az alábbiakban.


Elöljáróban még annyit, hogy Berci 15 éves zenei pályafutásának méltó darabja az alábbi szólólemez, melyben végig a pozitív és emberi hangulatok dominálnak. Kezdésként egy számomra igen barátságos dal (Senior and Junior) hangzik el, melyben az idősebb és ifjabb Tornóczky Ferenc kiváló, virtuóz gitárjátéka hallható, majd funkosabb vizekre evezünk, a "Streets of Budapest" a főváros dinamizmusának szinonimája is lehetne, rengeteg jó impulzust hordoz magában, kezdve a basszustól, egészen a vokálig és a szaxofonig. Ehhez "csatlakozik" Emilio vokálja, a Group N' Swing fúvósszekciója, mindezt pedig Lombos El Marci szöveggel fogja át, a végeredmény egy erős dal. A "Let the bass begin"-ben előtérbe kerül a basszusgitár és egy energikus szólót hallgatunk Bercitől, itt azonban megkell említsem, hogy szóló lemez ellenére a dalokban a zene összhangja érvényesül, a basszusgitár nem tolakodó, ez mindenképpen pozitív.

A folytatás (Never forget Jaco) egy "hommage", a hangszer nagy ikonja, Jaco Pastorius előtt, ami kifejezetten harmonikusra és smooth jazz-esre sikerült. Ezután visszatér az "őserő" (Energy Ball) és a funk mellé egy kis fusion-ös ízt is kapunk, mindez jól működik együtt, akárcsak a "Get the answers"-ben, ahol egy brilliáns dobszólóban csúcsosodik ki a dal, Kaszás Péternek köszönhetően.

Egy ismerős dal hallható ezután (A Zuglói Smooth Jazz Dalverseny 3. helyezettje!), az "If bass could be the Sun" ami egy komplex dal a hangszer és a zenész és a világ kapcsolatáról, zárásként pedig egy vérbeli, amerikai ihletésű, egyben kiforrott szerzemény hangzik el (Take a deep breath), mely tökéletes lezárása az eddig elhangzottaknak.


Összefoglalóként annyit biztosan állíthatok: örömteli, hogy egy újabb nagyszerű hazai lemez erősíti a populárisabb jazz palettáját, csak így tovább!

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page