top of page

Jonathan Butler - Merry Christmas to You



Hamarosan itt a karácsony és a szokatlanul "vékony" szezonális lemez felhozatalból a dél-afrikai származású gitáros-énekes, Jonathan Butler lemeze emelkedik ki, ezt mutatom be most a kedves olvasóknak.


Butler, 1986 óta tartó szólókarrierje (eddig huszonegy nagylemezt jelentetett meg) sokféle zenét és hangulatot tartalmaz, a soul és R'n'B-s elemektől kezdve egészen a gospelig, viszont az ünnepi dalok eddig hiányoztak a gyűjteményből. Ennek a "kötelességnek" tesz eleget, mindezt saját világához mérten stílusosan teszi.


Kezdésként a száncsengő helyett a Fender Rhodes zongora csillogó hangja hallható, mely igen bíztató, maga a dal (This Christmas) pedig a legendás Donny Hathaway dalának feldolgozása, ami egy középtempós, fúvósokkal tarkított groove-ban csúcsosodik ki, jó indítás. A "Sleigh Ride"-ot azt hiszem senkinek nem kell bemutatni, most egy latinosabb hangszerelés érvényesül, a téma ebben a kontextusban némileg megmosolyogtató, de összességében mégis jól sikerült. A címadó "Merry Christmas to You" és a "Happy Holidays" páros mindkét fele Butler-szerzemény, előbbi egy 6/8-ados, ballada-szerű, utóbbi pedig egy igazán kellemes, életvidám kompozíció. Az ismert standerd, a "Little Drummer Boy" eleje autentikusabbra sikerült, az afrikai gyökerek dominálnak, majd a szöveggel együtt R'n'B-sebb irányba fordul, ezután pedig a megnyugvás percei következnek (I'll Be Home for Christmas és Have Yourself a Merry Little Christmas). Majd egy kis gospel (Sweet Little Jesus Boy), viszont a "szellős" hangszerelés (gitár-ének) megmarad a lemez végére is (The First Noel és O Holy Night), ezzel adva át a karácsony meghitt hangulatát. Én pedig csatlakozom és ezúton kívánok boldog, békés ünnepeket a Jazzma kedves olvasóinak!

Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page