top of page

Makovics Dénes - Magic Dialogues



Egy igazán különleges albumról lesz szó az alábbiakban, hiszen a kiváló fuvolista, szaxofonos Makovics Dénes szólólemezét mutatom be a tisztelt olvasóknak. Elöljáróban annyit leszögezhetünk, hogy hiánypótló anyag született, Dénes gazdag és aktív pályafutásának ékes bizonyítéka ez a 9 dal, melyek megszületéséhez neves vendégművészek működtek közre.



Kezdésként - stilszerűen - fuvolán hallhatjuk az első dalt (Sentimental Song), mely a jazz elemeiből épül fel, mindezt megkoronázza a bravúros fuvolaszóló, majd a zenei inspirációkra utaló szerzeményként, a "Hello Stanley" hangzik el, ami tisztelgés a basszusgitáros-ikon, Stanley Clarke előtt. Ebben a dalban Dénes basszusgitározik (méghozzá milyen jól), a Fender Rhodes zongora és a talk-box gitár (Tátrai Tibor) pedig tökéletesen megidézi a 70-es évek hangulatát. Itt megkell említenem Oláh Kálmán kiváló zongorajátékát és hangszereléseit, melyek harmonikusan egészítik ki Dénes dalait. A folytatásban egy újabb hangszer, a szopránszaxofon kerül előtérbe, az "Endless Fifth" egy mainstream jazz szerzemény, melyet egy újabb stílusváltással a "Jibber Jabber Funk" követ egy progresszívebb jazz-rock világgal. Az "Oldschool" egy másik "szín", amiben a jazz-standerdek világa köszön vissza, Hammond-orgonával "nyakon öntve", a témát pedig a harsona és a tenorszaxofon kettőse prezentálja.


A "Preludium" egy Oláh Kálmán kompozíció, melyet a Budapest Jazz Orchestra ad elő, egy külön álló darab, de hangulatában mégis ideillik, egyúttal átvezetőként is tekinthető a "You won't ask me why"-ra, amiben - a lemezen egyetlen vokális szerzeményként - Tisza Beát hallhatjuk énekelni, ráadásul egy kiváló tenorszaxofon szólót is hallhatunk, a bigband hangszerelésben. A "Sunset" hangulata hasonló, azonban kiszenekarral szólal meg a kompozíció és újra előkerül a fuvola, zárásként pedig egy vérbeli shuffle-ös, jazz-rock dalt hallhatunk (Mesa Street Shuffle), mely azoknak is amerikai hangulatot varázsol, akik még soha nem jártak a tengeren túlon.


Összefoglalóként annyit mondhatok, hogy ajánlom minden zenekedvelőnek ezt az albumot, függetlenül attól, hogy a jazz melyik vállfaját szereti, egyúttal bízom benne, hogy minél több hallgatóhoz elfog jutni a következő időszakban.


Végezetül - a teljesség igényével - a lemezen szereplő művészek névsora: Makovics Dénes - fuvola, szoprán-és tenorszaxofon, basszusgitár, szintetizátor, Moog-orgona, gitár Oláh Kálmán - zongora, elektromos zongora, szintetizátor Winand Gábor - ének Barcza Horváth József - nagybőgő Balázs Elemér - dob Czibere József - ütőhangszerek Tátrai Tibor - "talk-box" gitár, gitár Kaszás Péter - dob Fekete István - szárnykürt Schreck Ferenc - harsona Török Ádám - ének, rap Németh Gábor - dob Tornóczky Ferenc - gitár Fogarasi János - orgona Hárs Viktor - bőgő Sramkó János - dob Tisza Bea - ének Fekete-Kovács Kornél - szárnykürt Egri János - nagybőgő Cseke Gábor - elektromos zongora, szintetizátor és a Budapest Jazz Orchestra.

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page