top of page

Dave Koz - The 25th of December



A neves amerikai szaxofonos 2001 után újra szezonális lemezzel jelentkezik, mely az ünnepi standerdek, a tradicionális karácsonyi dalok és a kortárs könnyűzenei szerzemények átdolgozásának alkalomhoz illő kombinációit foglalja magában. Kicsit talán korainak érződik a karácsonyi szezon, de a tengerentúlon mindez már szeptember végén elkezdődött. Az ilyenkor megszokott lemezáradatból a jó hangzás és az impozáns vendéglista emeli ki Koz albumát.


Első dalként, a tradicionális "The First Noel" hangzik el, nagyzenekari hangszereléssel és vokálokkal - Koztól egyébként megszokott - filmes hatást keltve, megalapozva a lemez és a hallgató későbbi hangulatát. Stilszerűen az "It's The Most Wonderful Time Of The Year" folytatja a sort, az ismert énekes, Johnny Mathis vendégszereplésével, mely kissé negédesre sikerült, viszont swing-es hangszerelés és a szaxofonhangzás el lett találva. Egy modernebb, de mégis meghitt irányként Donny Hathaway "This Christmas"-je hangzik el, Eric Benét tolmácsolásában és meg kell hagyni, hogy kifejezetten jól áll neki ez a dal és a dalnak is Benét stílusa. A "sztárparádé" folytatásaként Gloria Estefan énekli a "Do You Hear What I Hear"-t, meseszerű világot hozva be, majd ennek folytatása a "My Grown Up Chrismas List" Heather Headley-vel és - a kíséretben - némi soul zenével megfűszerezve.

Ezután újra a férfielőadőké a főszerep: először Richard Marx énekli az "Another Silent Night"-ot, ami egy új, saját kompozíció, ezután érkezik Kenny G és a klasszikus "Let It Snow" egy intenzív, big band hangszereléssel, a trió harmadik szereplőjeként pedig érkezik BeBe Winans saját dalával (The 25th Of December), mely az R'n'B-ből indul, végül a nagyzenekarral kiegészülve egy komplex élményt ad át a hallgatónak. Ezután, éles váltással a tradicionális irányba mozdul a lemez, két, különleges vendéggel, az "I've Got My Love To Keep Me Warm"-ban az énekesnő India.Arie és a kiváló harsonás, trombitás és énekes Trombone Shorty stílusos játékával. Szintén egy új ízként, az énekes-gitáros Jonathan Butler szenvedélyesen prezentálja az "O Holy Night"-ot, mely egyúttal a finálét is előkészíti.


A végére - abszolút jókor - két, izgalmas dal marad, az előbbi ráadásul egyből három, hiszen egy medleyről van szó (O Come All Ye Faithful / Angels We Have Heard On High / Hark! The Herald Angels Sing), ami egy sokat sejtető templomi orgonakísérettel indul, majd egy "high-energy" gospel ünneplésben teljesedik ki. Zárásként pedig egy "The Beatles" dal feldolgozásban (All You Need Is Love) szerepelnek a lemez vendégénekesei (egyfajta "all stars" csapatként), Maysa-val kiegészülve, összefoglalva az ünnepek egyik legfontosabb mondanivalóját.

Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page