top of page

Brian Culbertson - Live: 20th Anniversary Tour



A 2015-ös évben a Jazzma.hu populáris jazzel foglalkozó rovatát az ismert zongorista-harsonás és zeneszerző, Brian Culbertson jubileumi lemezével nyitjuk. Az album különlegessége, hogy 2 CD-nyi dal sorakozik rajta, hiszen egy élő koncertfelvételről van szó, melyen Culbertson profi karrierjének 21 legjobb dala kapott helyet, amit 2014 szeptemberében rögzítettek a legendás oaklandi Yoshi's Jazz Clubban.


A kezdés a legutóbbi stúdióalbumot (Another Long Night) idézi a "City Nights"-al, ami egy intróként vezeti fel a következő másfél órát. A kompromisszummentes időtöltésre kiváló felütés az "Always Remember", mely Culbertson talán egyik legjobb lemezének (Bringing Back The Funk) húzó dalaként ismert. Ezzel a jó hangulat megalapozásra került, amit a "Hollywood Swingin" csak emelni tud, majd az instrumentális, de legalább annyira slágeres "Do You Really Love Me" hangzik el. Ezútán sincs megállás, a dalok többségét élőben is összekötötték. Az erős kezdés után egy smooth jazz-esebb tempójú és hangszerelésű dal hangzik el (Come To Me) az 1995-ös lemezről, ami a balladisztikus "All About You"-val folytatódik - ezúttal Dave Koz nélkül - a 2001-es albumról.


A "Let's Get Started" uptempója egy új lendületet ad a produkciónak, ami a "Fullerton Ave"-ben fut ki. A régi-új lemezről a "Beautiful Liar" némileg rockos és atmoszférikus dallamai csendülnek fel ezután, majd a színtiszta funkyval (Get it On) Culbertson és zenekara visszarántja a nézőt a "high energy show"-k világába, több, kiváló hangszeres szólóval megfűszerezve. Ezután némileg ideje a lazulásnak, a fülek pihentetésének, előtérbe kerül két, korábbi R'n'B-sebb szerzemény (Skies Wide Open, Another Love), majd a trombita-centrikus "Horizon" és egy vadonatúj dal (Think Free), mely a könnyed és vidám smooth jazz hangulatot hordozza magában. A "Dreams" egy pillanatnyi visszatekintés a 2012-es albumra, mely összekapcsolódik az "On My Mind"-al, ami az egyik leghíresebb Culbertson ballada. A jól megszokott showelem helyett, miszerint a főhős a zongora közönség felé eső részéről szólózik most kimarad, helyette egy tőle ritkábban hallható, de ismert Quincy Jones dal (The Secret Garden) feldolgozása hangzik el, melyben mégis előkerül az említett szóló a közönség nagy örömére.


A ráadásban természetesen a újra a show dominál, a "Serpentine Fire" és a "Funkin' Like My Father", valamint - keretes szerkezetként - a "City Lights" outro-jával zárul a koncert, majd a visszataps után az Our Love-al, melyből ezúttal kissé hiányzott az altszaxofon. A hangfelvétel alapján tökéletesen átjött az az elképesztő energia és zenei profizmus, mely minőség még az USA-ban is etalonnak számít a populáris jazz műfajban.


A magam részéről még hasonlóan aktív és nagyszerű lemezeket kívánok Briannek és a közönségnek egyaránt.


A lemezen közreműködő zenészek: Brian Culbertson - zongora, harsona, vokál, ütőhangszerek Marqueal Jordan - vokál, tenor szaxofon, ütőhangszerek Eddie Miller - billentyűs hangszerek, Hammond B3, vokál Michael Stever - trombita, billentyűs hangszerek Adam Hawley - gitár, vokál Rodney Jones, Jr. - basszusgitár Chris Miskel - dobok Doug Beavers - harsona, ütőhangszerek Doug Rowan - baritonszaxofon.

Hallgass bele a lemezbe itt:

Keresés tag-ek alapján:
Legfrissebb cikk:
További bejegyzések:
Archívum:
bottom of page